Турецька кухня для туриста.
  Переглядів: 275
Турецька кухня для туриста.
04.02.2022

Турецька кухня для туристів.

Що їдять турки поза домом і що їмо ми під час турів Туреччиною.

 

Три кити турецького обіду: мерджемек-чорба, коржик, чай


У турецькому ресторані ми побачимо страви з тюркської та арабської кухні, грецької та болгарської, вірменської та італійської.

Пройшли сторіччя і вже не завжди вдається розібрати, хто в кого і що запозичив.

Наприклад, Греція з Туреччиною сперечаються про першість у винаході йогурту.

А турецький суп чорба знайомий нам і по Чорногорії.

Угорська кухня гостра. Але хто привіз паприку до Macaristan? Чи не Сулейман Пишний?


Турецький ресторан – це не пафосний заклад для корпоративу, дня народження або першого побачення. Це місце для щоденного обіду чиновників, пожежників, туристів, водіїв, крамарів, працівників банку тощо. Нерідко тут вечеряють всією родиною.

Називається цей заклад Lokanta.

Схоже на бістро формату "Пузата Хата", лише обслуговують офіціанти. Ціни можна порівняти з українськими. Відверто дорогих закладів ми не зустрічали. Є з цінами в 1,5 рази вище, але там і лоска вдвічі більше.



Булгур, курчата, печені гострий перець і помідор, зелень

Отже. Турецька кухня увібрала в себе страви кочових народів та багато елементів середземноморської кухні.

Сьогодні це різноманітні страви з яловичини та птиці, трохи рідше – баранини.

Тушені та смажені овочі в несподіваних пропорціях (як із м'ясом так і без).

Обов'язкові салати (найчастіше - безкоштовні, як комплімент від закладу).


Набагато більше ніж локант (бістро) у Туреччині закладів із маленьким асортиментом. Найчастіше це щось одне.

Наприклад, піде (турецька піца), гезлеме (нежирний чебурек), денер (шаурма), шиш (шашлики).

Людина (уста - майстер), яка все життя готує цю страву, найчастіше досягла досконалості у своїй справі. Гріх не перевірити!


Кавурма. Смажене м'ясо (в даному випадку – баранина)

Набір невеликих супів. Найходовіший - мержемек-чорба, суп із сочевиці. Але настільки універсальний, що я не пригадаю когось, хто б його не їв (він без м'яса).

Поширений гарнір – pilav. Будете здивовані – це не варіант узбецького плову з м'ясом, а просто рис із додаванням коричневої вермішелі. Виглядає апетитно. Дієтичний і ціна невисока.

Картоплю готують. Але, на наше розчарування, часто подають холодною, як закуску. Окрім одного закладу у Фетхіє – там навіть є пюре!


Більшість закладів харчування – сімейний бізнес. Працюють від малого до великого, без вихідних та відпусток.

Вражає швидкість обслуговування та приготування страв.

Багато страв готуються у печі. І це не лише піде (турецька піца).


Господиня готує гезлеме (щось ніби чебурека)


Комплімент від закладу – салат, перець, закуска

Рибу, як правило, готують та подають в окремих закладах – рибних ресторанчиках. Їх чимало й у гірській частині – там вони неподалік місць розведення форелі. Нею ж і годують. Риба чи гриль, чи запечена, чи смажена. Про морепродукти та рибу буде окрема публікація.


Дорада. Подадуть її з лимоном та салатом.


Свіжовичавлений апельсиновий і апельсин+гранат соки

Про турецький сніданок, про напої, десерти, і деякі страви (в тому числі і про фастфуд) більш детально розповімо вам окремо.

Типовий сніданок у недорогому готелі


Десерт у популярному ресторані з цінами вище середнього (м.Денізлі)

Ми проводимо тури Туреччиною у форматі активний відпочинок без турбот.
Невеликі групи (8 осіб), мікроавтобус, затишні готелі.
Щоденні прогулянки та екскурсії, купання в морі. Програми бездоганні, налагоджені.

Підбирайте тур тут: Тури до Туреччини та Закарпаття



Design and creation:  emfil
Top top