Чани в Закарпатті. Огляд і рекомендації.
  Переглядів: 6263
Чани в Закарпатті. Огляд і рекомендації.
13.12.2016

У мерзлякуватий зимовий день приходить думка - як зігрітися? І ми згадуємо про стародавню SPA-процедури - купання в гарячому чані. Оздоровчо-розважальна атракція на свіжому повітрі, у гірської річечки, одне з найяскравіших подій відпочинку в Карпатах для тисяч людей.


Як правило, «чанщікі» запрошують гостей Карпат і Закарпаття в затишні, побудовані зі смаком і традиціями, купальні, обладнані великими чавунними або сталевими ваннами-чанами, які можуть вмістити 4-12 осіб одночасно. Деякі з них конструктивно ближче до ванн римських терм, а деякі схожі на японські лазні офуро.


У всіх чанних купальнях є басейн з холодною водою або можливість зануритися в греблі кришталевого струмка, кімната для переодягання, можливість замовити чай. Подекуди знайдуться і лежаки для релаксу після процедур, масажист та колиба-ресторан, в якій вас погодують.

Купальщики роблять декілька заходів по 5-15 хвилин, після виходу з гарячої води зазвичай занурюються в холодну (Не робіть навпаки! Це шкідливо). Після перерви в 10-15 хвилин можна знову зануритися в чан-ванну.

Майже всі господарі чанів гріють воду в казанах відкритим способом, знайомим нам по картинках чистилища. Рекомендована температура - 42 градуси. Але ви легко зможете її знизити або підвищити за допомогою порції свіжої холодної води або пари букових колод.

Здається, це процедура для холодної пори року. Однак, немає - влітку ви теж отримаєте величезне задоволення. Тим більше, вечорами в карпатських передгір'ях часто свіжо.

Більшості відпочиваючих для водних процедур в чанах досить півтора - двох годин. А то й години.


Що бентежить деяких гостей чанних комплексів?

1. Необхідність переодягатися на свіжому повітрі навесні-восени і взимку, сам факт виходу з чана «на вулицю», де температура 15, 10, 0 або мінус 5 градусів. Скажімо так - для звичайного, здорового людини це не проблема. Ефект від прогріву в чані настільки великий, що тримається навіть не годинник, а пару діб. Принаймні - такі відчуття. Тому не бійтеся відвідування чанів взимку.

2. «Вода сильно гаряча». По-перше, це здається через різницю температур. Занурюватися в котел потрібно плавно, даючи організму можливість адаптуватися. По-друге - як я вказував вище, температуру легко регулювати.

3. Гігієна заходи. Після кожної компанії банщики зливають воду і заправляють нову. Ну а сам факт купання в чані однієї ємності з іншими людьми з вашої компанії - на ваше ж розсуд. Душ до процедури або після зазвичай не передбачений, крім випадків, коли чани розташовані в сучасних санаторно-курортних або аква комплексах. Тому, краще прийняти душ до походу в чани.

Терапевтичний ефект. Все чани позиціонуються як цілющі, лікувальні. У кого-то сірководнева вода, хтось додає в котел букет секретних трав. Підозрюю, що серйозних досліджень з питання не проводилося. Буду спиратися на свої відчуття і відгуки знайомих. Відбувається активізація обмінних процесів в організмі, схожа з такими після лазні або сауни. Однак, вплив на серцево-судинну систему м'якше, а на шкіру - сильніше. Дуже добре знімаються симтомов крепатури після гірських прогулянок, підвищується життєвий тонус. Взагалі - бадьорить і веселить.

У чани захопіть з собою плавки-купальник, рушник, фен, в'єтнамки, термос.

Як і де замовити чани? Мабуть, у всіх власників чанів вже є сторінка в інтернеті. Тому, якщо ви відпочиваєте в Верховині, так і пишіть в пошуку: «верховина чани» - без зусиль знайдете контактний телефон.

Заявки на купіль приймають по телефону, а у вихідні та святкові дні у вас можуть попросити передоплату. Подекуди можна замовити і на годину, а подекуди - від двох годин. Вартість варіюється в межах 800-900 грн. за годину, в залежності від місткості.

Більшість чанів Закарпаття та Карпат знаходиться в красивих, але віддалених місцях. Буде і цікаво і раціонально поєднати аквапроцедури з екскурсією, прогулянкою або невеликим походом в гори. Наприклад, в Лумшорах - красиві водоспади, в Пилипці є підйомник на гору Гимба, а в Верховині - кілька цікавих музеїв.

Якщо хтось із власників чанів чи інших експертів хоче додати інформацію про чанах - будь ласка, пишіть carpathianpilot@gmail.com

Бажаємо вам насиченого відпочинку без турбот!

Завжди цікаво, весело і безтурботно в наших турах по Закарпаттю та Карпатам. У програмі більшості турів є купання в чанах. Вибирайте: НАШІ ТУРИ





Design and creation:  emfil
Top top